Error loading MacroEngine script (file: Offer.cshtml)

Elkøretøj skaber arbejdspladser

Johs. Pedersen Maskinfabrik A/S har brugt sin know-how som underleverandør til elkøretøjer i luksusklassen til at udvikle sin egen elbil. De første 40 er solgt, og det samme er hele konceptet.

(Casen er udarbejdet i 2013)

UDFORDRINGEN

Selv for en knap 40 år gammel virksomhed med 100 ansatte trækker det tænder ud at udvikle et nyt produkt. Alligevel har Johs. Pedersen Maskinfabrik A/S i Viborg kastet sig ud i at udvikle et eldrevet køretøj.

Virksomheden, som er en del af JP Group-koncernen, producerer i forvejen udstødninger og karosseri-dele samt el-køretøjer i luksusklassen, men de så en niche for billigere el-køretøjer, som forurener og støjer mindre.

”Heldigvis fik vi tilsagn om, at imidt ville skyde penge ind i udviklingsarbejdet. Det betød, at vi ikke var helt så betænkelige ved at kaste os ud i sådan et projekt, når vi ikke selv stod med hele risikoen”, fortæller ejer og koncerndirektør Martin Pedersen. 

FORLØBET

Et eksternt konsulentfirma blev hyret og hjalp med at lægge en plan for processen med at udvikle og fremstille en demonstrationsmodel. Første skridt var en undersøgelse af markedet.

”Vi mente selv, at der var et stort behov, og en grundig undersøgelse bekræftede vores antagelse. Derfor turde vi gå videre til næste fase og spørge brugerne om deres ønsker”, siger Martin Pedersen.

Der blev holdt møder med potentielle kunder som kommuner og boligforeninger, og med direkte brugere som viceværter, inden en demonstrationsmodel blev præsenteret. 

IMIDT-EFFEKTEN

Da bilen var klar til markedet, viste den kunde, som sælger luksus-elkøretøjer, interesse for at købe konceptet, og det blev solgt. I dag står Johs. Pedersen for produktionen, som ventes at blive 200-300 biler årligt. 40 er solgt, og de første ruller snart rundt i parker.

Foreløbig har projektet skabt fem nye arbejdspladser, og yderligere 7-8 ventes indenfor nogle år.

”imidt har været med til at fremme processen. Uden medfinansiering havde vi ikke haft råd til den mest optimale løsning. Og der ville være gået længere tid, før vi stod med det færdige køretøj”, siger Martin Pedersen. 

Om virksomheden

Navn: Johs. Pedersens Maskinsfabrik

Antal ansatte: 100

Kommune: Viborg

Hjemmeside: 
www.jpmaskinfabrik.dk

 

Casen kort

Udfordring: At få finansieret udvikling af et el-køretøj.

Løsning: Medfinansiering til eksterne konsulenter, der bl.a. har undersøgt behov og kundeønsker.

imidt-effekt: 40 eldrevne køretøjer er solgt og ved at blive produceret. Fem nye arbejdspladser er skabt, og flere ventes de kommende år.