Error loading MacroEngine script (file: Offer.cshtml)

HAI Horsens arbejder smartere efter LEAN-proces

A/S HAI Horsens vil skrue op for indtjeningen, uden at det koster kunderne noget. Med hjælp fra en LEAN-konsulent optimerer virksomheden nu sine arbejdsgange.

(Casen er udarbejdet i 2014)

UDFORDRINGEN

Den 100 år gamle virksomhed A/S HAI Horsens vil kortlægge sine interne arbejdsgange. For måske arbejder de 120 medarbejdere for hårdt i forhold til indtjeningen.

Derfor har virksomheden, der overfladebehandler 40-50 ton aluminium i døgnet, besluttet at gennemgå en LEAN-proces.

”Man kan jo blive blind på sin egen produktion, og så er det godt at få nye øjne på, hvad vi går og laver. Måske kan vi arbejde smartere”, siger direktør og ejerleder i 4. generation Jan Rohdemejer.

FORLØBET

Med penge i ryggen fra imidt har HAI Horsens hyret en konsulent med speciale i LEAN til at gennemgå arbejdsgange i produktionen.

Blandt andet har konsulenten gennemført workshops med to medarbejdere fra hver produktionsfunktion og sat lup på deres opgaver gennem hele dage.

Det er der kommet stribevis af forbedringsforslag ud af. Mange er helt lavpraktiske og handler fx om at udskifte værktøj med ledninger til batteridrevne, som giver mere bevægelsesfrihed.

”Der er mange gode ideer i de plancher, som konsulenten har udarbejdet i samarbejde med medarbejderne. Vi er endnu ikke færdige med at udmønte dem alle i praksis”, siger Jan Rohdemejer.

Som direktør er han godt tilfreds med forløbet.

”Konsulenten har selv haft skidt under neglene og kender en produktion indefra, så han er god til at tale med medarbejderne”, siger Jan Rohdemejer.

IMIDT-EFFEKTEN

HAI Horsens kan endnu ikke måle en økonomisk effekt, da forløbet ikke er afsluttet. Men Jan Rohdemejer tror på, at det kommer, og fornemmer en positiv forandring. 

”Personalet har fået godt greb om, hvad LEAN vil sige, og de medarbejdere, der har deltaget i workshops, er blevet gode ambassadører. Så jorden er gødet for endnu mere LEAN”, siger han.

Processen fortsætter derfor. Nu står de administrative arbejdsgange for tur til at blive set efter i sømmene.

Om virksomheden

Navn: A/S HAI Horsens

Antal ansatte:
120

Branche:
Industri og produktion

Kommune:
Horsens

Hjemmeside:
www.hai.dk

Casen kort

Udfordring: Virksomheden ønsker nye øjne på sin produktion for at optimere arbejdsgange og forbedre indtjeningen.

Løsning:
En LEAN-konsulent gennemgår virksomhedens produktion og sætter fingeren på rutiner, der kan gøres smartere.

imidt-effekt:
Virksomheden er i fuld gang med at implementere forslagene med stor opbakning fra medarbejderne, og de vil også trimme de administrative arbejdsgange.