Eksporten til Sverige eksploderet

GMR Maskiner i Horsens producerer et nyt elkøretøj, som er et stort salgshit. Sverige er indtaget med succes, og nu venter Tyskland, Østrig og Schweiz.

UDFORDRING

Et dansk produceret elkøretøj med stort potentiale på eksportmarkederne. Det er resultatet af den udfordring, GMR Maskiner stod med for fire år siden.

Virksomhedens mål var at udvikle et nyt og miljøvenligt arbejdskøretøj, og der var behov for bistand udefra. Derfor blev et udviklingsforløb med ekspertviden fra Teknologisk Institut sat i søen, og imidt investerede i forløbet.

FORLØBET

Via samarbejdet med Teknologisk Institut lykkedes det at udvikle køretøjet Ecomotion og få det godkendt og præsenteret i 2010. Køretøjet var baseret på brændselsceller, men det har vist sig for ustabilt indtil videre.

Derfor har virksomheden videreudviklet fire varianter af opfindelsen. Et af dem – et rent elkøretøj, Maxi Truck, - er blevet det produkt, der sælger allerbedst. For eksempel til kirkegårde, boligforeninger og anlægsgartnere, som gerne køber en firehjulstrækker, der ikke støjer og udleder benzin eller diesel.

”Vi er i dag de eneste, der tilbyder et køretøj med litium-ion batteri. Det er stort set samme teknologi, som bruges i mobiltelefoner,” fortæller direktør Niels Kirkegaard.

For kunden gør det en stor fordel, fordi batteriet kan lades op, lige når det passer bedst.

”Forløbet har givet os en masse viden og erfaring med brændselsceller, som vi forhåbentlig kan bruge på længere sigt. Men det bedste er, at den viden, vi har fået, har vi brugt kreativt til udvikling af nye modeller,” siger Niels Kirkegaard.

IMIDT-EFFEKTEN

Fra 2011-2013 er GMR Maskiners omsætning inden for elkøretøjer steget 60 procent på grund af den nye teknologi og de nye modeller.

Eksporten til Sverige er nærmest eksploderet, og GMR Maskiner er kommet ind på nye markeder som Tyskland og Østrig. Og virksomheden er ved at etablere et net af forhandlere i Schweiz.

”Det er af stor betydning for os, at imidt sagde ja til at være medinvestor. Vi har fået større forståelse for vigtigheden af at samarbejde med vidensinstitutter og en masse spin off, som vi er i fuld gang med at udnytte, påpeger Niels Kirkegaard.

Antallet af ansatte er steget fra 46 til 53 og ventes at vokse yderligere de kommende år.

Om virksomheden

Navn: GMR Maskiner a/s

Branche:
Cleantech

Antal ansatte:
53

Kommune:
Horsens

Hjemmeside:
www.gmr.dk

Casen kort

Udfordring: Virksomheden vil gerne udvikle et nyt og miljøvenligt arbejdskøretøj.

Løsning:
Samarbejde med Teknologisk Institut om udvikling af køretøjet medfinansieret af imidt. 

imidt-effekt:
Fire varianter af køretøjet er udviklet, og en af dem er virksomhedens store sællert og baner vej til eksportmarkederne. Antallet af medarbejdere er steget fra 46 til 53 og ventes at vokse yderligere.

Tilmeld Nyhedsbrev